Talonpoikaiskulttuurisäätiö toimii elinvoimaisen maaseutukulttuurin hyväksi. Vaalimme perinteitä, mutta edistämme ja tuomme näkyväksi myös uutta talonpoikaiskulttuuria.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö perustettiin vuonna 1938. Säätiön perustajat päättivät tuolloin säädekirjassa, että säätiön tarkoituksena on vanhan talonpoikaiskulttuurin tutkiminen ja tutkimusten julkisuuteen saattaminen. Samalla haluttiin herättää nuoressa sukupolvessa kiintymystä vanhaan kansankulttuuriin ja esi-isien suorittamaan työhön sekä edistää siihen perustuvaa uutta talonpoikaiskulttuuria. Näitä säädekirjan tehtäviä lähes sadan vuoden takaa toteutamme yhä edelleen.

Säätiön tunnetuin toimintamuoto on myöntää perinteisen rakentamistavan kunniakilpiä ja kunniakirjoja talonpoikaista rakennusperinnettä kunnioittaville rakennuksille ja pihapiireille. Kunniakilpiä on naulattu eri puolelle Suomea jo reilusti yli 600 kappaletta. Kilpiä naulataan joka vuosi uusiin kohteisiin.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on julkaissut kirjoja ja tukenut kansatieteellisten elokuvien tekemistä. Julkaisusarjassa on teoksia vuodesta 1939 alkaen. Säätiön tuottamat kansatieteelliset elokuvat on arkistoitu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistoon. Talonpoikaiskulttuurisäätiön 70-vuotishistoriikin Kulttuurikööri – Talonpoikaiskulttuurisäätiö 1938-2008 on kirjoittanut tutkija Riitta Mäkinen.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö myöntää vuosittain palkintoja ja stipendejä tärkeiksi kokemiinsa teemoihin liittyen. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on jakanut kulttuuripalkintoja ja Talonpoikainen teko -kunnianosoituksia. Tällä hetkellä säätiö myöntää opinnäytepalkintoja sekä stipendejä erinomaisesta talonpoikaiskulttuuria koskevasta journalismista.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö on Suomen ainoita henkilöjäsenten muodostamia säätiöitä. Toimintamme selkäranka on jäsenistö, johon kuuluu asiantuntijoita ja vaikuttajia talonpoikais- ja maaseutukulttuurin, kansanperinteen, maa- ja metsätalouden, tieteen ja tutkimuksen sekä yhteiskuntapolitiikan aloilta. Säätiö valitsee vuosittain uusia henkilöitä jäsenistöönsä.
Kansainvälisissä yhteyksissä Talonpoikaiskulttuurisäätiön nimi on The Rural Culture Foundation (en) ja Stiftelsen för bondekulturen (ru).

Säännöt.pdf

Seuraa Talonpoikaiskulttuurisäätiön toimintaa

Talonpoikaiskulttuurisäätiön toimintaa voi seurata näillä kanavilla:

Youtube, https://www.youtube.com/channel/UCubqMl4o453Mzm5LMj523wQ

Talonpoikaisjärjellä -podcast, https://soundcloud.com/user-797566050

Podcastia juontavat tietokirjailija Juha Kuisma ja tutkija Pia Olsson.

Talonpoikaiskulttuurisäätiöllä on myös omat Facebook ja Instagram -tilit.