Nykydokumentointihanke

Miltä näyttää nykypäivän maaseudun elintarviketuotanto? Keväällä 2020 Talonpoikaiskulttuurisäätiö oli mukana Suomen maatalousmuseo Sarkan ja Turun yliopiston kansatieteen oppiaineen maaseudun elintarviketeollisuutta koskevassa nykydokumentointihankkeessa. Dokumentointia tekivät kansatieteen opiskelijat ja joillakin kohteilla oli mukana videokuvaaja Talonpoikaiskulttuurisäätiön toimesta.

Hankkeen tavoitteena oli tallentaa nykypäivän maatalouden ja maaseudun elintarviketuotannon monimuotoisuutta, jossa vakiintuneiden tuotanto- ja markkinointitapojen rinnalle on viime vuosina tai vuosikymmeninä noussut perinteisestä poikkeavia yrityksiä. Dokumentoitavilla tiloilla käytettiin esimerkiksi uusia raaka-aineita kuten lupiinia, uusia luonnonmukaisempia tuotantotapoja tai tuotettiin uudenlaisia tuotteita kuten jäätelöä tai pienpanimosiidereitä.

Hankkeen aikana tuotetut kansatieteelliset videot on ladattu Talonpoikaiskulttuurisäätiön Youtube-kanavalle.

Videot löytyvät näistä linkeistä:

Hanke-esittely:

Tammiluodon viinitila, Parainen:

Tammiluodon viinitila, Parainen:

Koivunalhon Luomutila, Tarvasjoki:

Koivunalhon Luomutila, Tarvasjoki:

Dokumentointiaineisto on tallennettu Suomen maatalousmuseo Sarkaan, ja videomateriaalit myös Talonpoikaiskulttuurisäätiön arkistoon (Keskustan ja Maaseudun arkisto). Dokumentoinnin kohteena olevat tilat olivat: Murtolan HamppuFarmi Oy (Marttila), Koivunalhon Luomutila (Tarvasjoki), LuouHeikkilän tila (Loimaa), Qvidjan tila (Parainen), Myssyfarmi (Kyrö), Isontuvan jäätelö (Pöytyä), Tammiluodon viinitila (Parainen), 3Spirit Oy (Parainen), Loimaan panimo sekä Suomisen Maito Oy (Aura).

Hankkeen videokuvauksesta ja editoinnista vastasi Varsinais-Suomen kylät ry.

Uuden talonpoikaiskulttuurin kasvot -videosarja

Talonpoikaiskulttuurisäätiö vietti vuonna 2018 80-vuotisjuhlavuotta, jolloin esille nostettiin uusi talonpoikaiskulttuuri. Uuden talonpoikaiskulttuurin kasvot -videosarja on tutkimusretki siihen, mitä kaikkea talonpoikaiskulttuuri voi tänä päivänä olla.

Videosarja löytyy Talonpoikaiskulttuurisäätiön Youtube-kanavalta.

Mikä on Talonpoikaiskulttuurisäätiö?

Talonpoikaiskulttuuri nyt ja tulevaisuudessa

Uutta talonpoikaiskulttuuria:

Käsityöläisaktivismi,

Kaupunkiviljely,

Matkailuyrittäjyys, Punkaharju,

Tubettaminen, Muvex,

Talonpoikaiskulttuurin tallentaminen ja esille tuominen, Seurasaari,

Kumppanuusmaatalous,

Perinnerakentaminen,

Käsityö ja muoti, Myssyfarmi,

Kekri on
sadonkorjuu-
juhla

LUE LISÄÄ

Asiamies Maija Mäki
maija.maki(at)tpks.fi
050 379 7471
PL510 00100 Helsinki