Miltä näyttää nykypäivän maaseudun elintarviketuotanto? Keväällä 2020 Talonpoikaiskulttuurisäätiö oli mukana Suomen maatalousmuseo Sarkan ja Turun yliopiston kansatieteen oppiaineen maaseudun elintarviketeollisuutta koskevassa nykydokumentointihankkeessa. Dokumentointia tekivät kansatieteen opiskelijat ja joillakin kohteilla oli mukana videokuvaaja Talonpoikaiskulttuurisäätiön toimesta.

Hankkeen tavoitteena oli tallentaa nykypäivän maatalouden ja maaseudun elintarviketuotannon monimuotoisuutta, jossa vakiintuneiden tuotanto- ja markkinointitapojen rinnalle on viime vuosina tai vuosikymmeninä noussut perinteisestä poikkeavia yrityksiä. Dokumentoitavilla tiloilla käytettiin esimerkiksi uusia raaka-aineita kuten lupiinia, uusia luonnonmukaisempia tuotantotapoja tai tuotettiin uudenlaisia tuotteita kuten jäätelöä tai pienpanimosiidereitä.

Hankkeen aikana tuotetut kansatieteelliset videot on ladattu Talonpoikaiskulttuurisäätiön Youtube-kanavalle.

Videot löytyvät näistä linkeistä:

Hanke-esittely: https://youtu.be/C1Rwaw_hzDk

Tammiluodon viinitila, Parainen: https://youtu.be/Lx_sXaC9l0M

LuomuHeikkilän tila, Loimaa: https://youtu.be/GxbtY-UXRkk

Koivunalhon Luomutila, Tarvasjoki: https://youtu.be/Abe60uVmK1U 

Dokumentointiaineisto on tallennettu Suomen maatalousmuseo Sarkaan, ja videomateriaalit myös Talonpoikaiskulttuurisäätiön arkistoon (Keskustan ja Maaseudun arkisto). Dokumentoinnin kohteena olevat tilat olivat: Murtolan HamppuFarmi Oy (Marttila), Koivunalhon Luomutila (Tarvasjoki), LuouHeikkilän tila (Loimaa), Qvidjan tila (Parainen), Myssyfarmi (Kyrö), Isontuvan jäätelö (Pöytyä), Tammiluodon viinitila (Parainen), 3Spirit Oy (Parainen), Loimaan panimo sekä Suomisen Maito Oy (Aura). 

Hankkeen videokuvauksesta ja editoinnista vastasi Varsinais-Suomen kylät ry.